duminică, 8 decembrie 2013

Despre bunătate


Într-un amalgam de sentimente, încerc să construiesc un text coerent. Vroiam să scriu despre bunătate, ce este, ce înseamnă, și mai ales de unde vine. Dar cred că lucrurile ar trebui să fie cunoscute de la esență. Bunătatea, cred eu, că este rodul iubirii. Iar, cum omul are o așa numită “unitate de măsură” numită logică, cea prin care reușește să compare lucrurile și să le pună în ordine, așa si Dumnezeu  “functionează” după legea, sau unitatea de măsură numită de noi, iubire.
Am încercat o vreme sa înteleg de ce omul este condus de atâta ură și invidie, de ce au fost nevoie de atâtea războaie ca să se ajungă la o anumită “pace”, o așa zisă pace în care fiecare știe ce e cel mai bine pentru toata lumea, dar nu știe ce e bine pentru el însuși. După cum se știe logica cunoaște doar două sensuri: bine sau rau, 1 sau 0. Al meu sau al tau. Înproprietărirea lucrurilor, dorința de a fi cel mai bun, întotdeauna fiind nevoie de un învins și un învingător.
Iubirea spune că învingător” ești atunci când reusesti sa aduci un om de partea buna a lucrurilor, de a-l face fericit. De a ajunge să-și dorească și el  să facă pe altcineva fericit.
            De aici am ajuns la concluzia că oricât ar evolua de tare tehnologia, poate că au reușit să înlocuiască o mână cu un braț artificial, poate vor reusi sa creeze un oarecare creier cu ajutorul unui procesor. Dar cu siguranță nu vor reuși să creeze un suflet. Acel ceva care ridică părul pe mână când se gândește la dorul părinților duși dintre noi, sau la acea bucurie pe care noi încă o mai simțim când primim un zambet ajutând o bătrână sa coboare o treapta prea înaltă. Totuși ce se aseamănă se aduna, si cu ce ne inconjurăm în jurul nostru, ne va influența. Acasă in fața laptopului toată ziua, la muncă la fel, pe stradă cu smartphone-ul in mână, într-un local cu tableta, făcând prezența pe rețeaua de socializare printr-un check-in. Și parcă incepem să semănăm cu dispozitivele din jurul nostru.

            Cred că omul reprezintă comuniunea dintre partea pământească și duhul, insuflat de Dumnezeu. Bunătatea, iubirea, este cea care ne mai disting pe noi de dispozitivele care ușor ușor ne controlează viața. Nu lăsa să moară sufletul din tine. Închide acum laptopul, și vizitează-ți bunicul din spital, sau prietena care e în fața laptopului la un film, că are nevoie la fel de mult de tine ca și bunicul.